ویروس کرونا

 ویروس کرونا

ساختار کروناویروس‌ها دارای یک ژنوم RNA معمولی است. افرادی که هم‌زمان دارای بیماری دیگری باشند و کودکان مبتلا به بیماری‌های قلبی، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کروناویروس‌ها هستند. معمولاً شدت سرماخوردگی که کروناویروس عامل آن باشد بیشتر است. کرونا ویروس‌ها که پس از رینو ویروس‌ها بزرگترین عامل ابتلا به سرماخوردگی هستند، بیشتر در زمستان و بهار باعث سرماخوردگی می‌شوند .اگرچه کرونا ویروس‌ها بیشتر در حیوانات دیده می‌شوند، اما پنج نوع از آن‌ها دستگاه تنفسی بدن انسان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. تشخیص اینکه علت بیماری کرونا ویروس باشد یا خیر کمی مشکل است، چرا که برخلاف رینو ویروس‌ها به سختی در آزمایشگاه رشد و نمو می‌کنند.

کروناویروس‌ها (Coronaviruses) خانواده بزرگی از ویروس‌ها هستند که بیماری‌های مختلفی را از سرماخوردگی معمولی گرفته تا سندرم حاد و شدید تنفسی یا همان (SARS  سارس) ایجاد می‌کنند. این بیماری به نام سندرم نارسایی تنفسی خاورمیانه

 (Middle East respiratory syndrome coronavirus) شناخته شده‌است که به اختصار MERS-CoV  خوانده می‌شود.

منشا ویروس:

طبق تحقیقات پژوهشگران، منشأ اصلی ویروس کرونا، خفاش است. البته ممکن است جانوران دیگری هم در شیوع نقشی داشته باشند.

یافته هاي باليني:

علائم عفونت هاي کرونا ويروس تنفسي در انسان مشابه عفونت هاي راينوويروس مي باشد و به صورت آبريزش بيني و بي قراري ظاهر مي شود. دوره کمون اين بيماري حدود 2 تا 5 روز است و بيماري حدود 1 هفته ادامه دارد. مجراي تحتاني تنفسي به ندرت گرفتار مي شود ، اگر چه پنوموني در سربازان به عفونت با کرونا ويروس ها نسبت داده شده است. کودکان مبتلا به آسم ، از حملات زياد عطسه رنج مي برند. بيماري ريوي مزمن در بزرگسالان ممکن است علائم تنفسي را تشديد کند.

کرونا ويروس جديد شناخته شده به نام سارس، باعث بيماري هاي تنفسي سختي مي شود. دوره انکوباسيون حدود 6 روز است. علائم اوليه شامل تب لرز ، بي حالي ، سرگيجه ، سرفه و گلودرد هستند و پس از چند روز تنگي نفس پديدار مي شود. بسياري از بيماران راديوگرافي غير عادي قفسه سينه دارند. برخي موارد به سرعت به سوي ديسترس تنفسي حاد پيشرفت مي کنند و نياز به حمايت هاي تنفسي (تنفس مصنوعي) پيدا مي کنند. مرگ ، حاصل نقص تنفسي پيش رونده است که حدود 10درصد موارد ميزان مرگ و مير بين ميانسالان بالاتر است.

علائم باليني انتريت همراه با کرونا ويروس هنوز به خوبي مشخص نشده است. به نظر مي رسد که اين عفونت ها ، مشابه عفونت هاي روتاويروس باشند.

 

تشخيص آزمايشگاهي:

تست هاي آزمايشگاهي، به طور معمول براي تشخيص عفونت هاي کرونا ويروس ها مگر در مورد بيماري  (SARS) صورت نمي گيرند. روش موجود براي تشخيص کرونا ويروس ها از جملهSARS – Cov ، رديابي ژنومRNA ويروس در مجراي تنفسي و نمونه هاي مدفوع به کمکRT-PCR مي باشد. جداسازي کرونا ويروس ها، مشکل مي باشد و در مورد  SARS-Cov به شرايط  (biosafety level 3) نياز مي باشد. آزمايش نمونه هاي مشکوک به وجودSARS-Cov، بايد با در نظر داشتن شرايطBSL-2 در آزمايشگاه هاي ويروس شناسي صورت گيرد. آزمايش سرولوژي با بهره گيري از آزمايش اليزا ، مي تواند در ارزيابي سرم هاي حاد و بهبود يافته، کمک کننده باشد. ميکروسکوپ الکتروني ، در رديابي ذرات مشابه کرونا ويروس در نمونه هاي مدفوع به کار مي رود.

درمان:

هيچ درمان و واکسني براي عفونت هاي کرونا ويروس وجود ندارد.  کنترل انتقال تنفسي سرماخوردگي ناشي از کرونا ويروس ها، کاري مشکل مي باشد و احتمالا به دليل خفيف بودن عفونت ، نيازي به کنترل نيست. قرنطينه افرادي که باSARS-Cov آلوده شده اند و اندازه گيري تب مسافراني که از مناطق شيوع اين بيماري مسافرت کرده اند ، مي تواند از انتشار بيماري جلوگيري کند. هيچگونه واکسن يا درمان ضد ويروس خاص براي اين ويروس در دسترس نمي باشد.

آیا استفاده از ماسک در پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا موثر است؟

ساکنان بسیاری از کشورهای جهان این روزها همزمان با شیوع نوع جدیدی از ویروس کرونا به استفاده از ماسک‌های بهداشتی روی آورده‌اند. برخی از شرکت‌ها از کارکنان خود خواسته‌اند که در محیط کار از ماسک استفاده کنند. مدارس کره جنوبی نیز از والدین دانش‌آموزان خواسته‌اند که هنگام بازگشایی مدارس پس از تعطیلات زمستانی برای فرزندانشان ماسک تهیه کنند.

همه ویروس‌ها به اندازه‌ای کوچک هستند که از ماسک‌های بهداشتی معمولی عبور می‌کنند. ویروس‌ها از طریق قطراتی که هنگام عطسه و سرفه از مجاری تنفسی پخش می‌شوند از یک فرد به فرد دیگر منتقل می‌شوند. این قطرات کوچک بر روی دست‌ها و سطح اشیاء در محیط پخش می‌شوند. افراد بعدا با دست دادن با یکدیگر یا دست کشیدن بر روی سطح اشیاء با این قطرات در تماس قرار می‌گیرند. آنها سپس دست خود را به چشمان، بینی و دهان خود می‌مالند و به این ترتیب ویروس منتقل می‌شود

ماسک‌ها می‌توانند مانع از انتقال قطرات بزرگی شوند که پس از عطسه و سرفه دیگران در هوا پخش می‌شوند. این امر به این معنا است که استفاده از ماسک‌های بهداشتی بی‌فایده نیست.

این در حالی است که فردی که ماسک زده نمی‌تواند بینی و دهان خود را با دست لمس کند و به این ترتیب امکان ابتلای او به ویروس به دنبال تماس دست‌هایش با سطح اشیاء کاهش می‌یابد

 

دانشمندان تاکید می‌کنند که بهترین راه جلوگیری از انتقال نوع جدید ویروس کرونا شستشوی مرتب دست ها با آب و صابون است.

 برای انجام تست آنلاین کرونا برروی لینک زیر کلیک کنید

 

ورود به سامانه خود ارزیابی ریسک ابتلا به ویروس کرونا (COVID-19)